Första steget till MERs kontorslab.

— ”Vi ville testa vår egen produkt och bli ett kontorslab som utvecklar och exponerar vår kreativitet.” vd Cecilia Bejden

Testa kontorets gränser

Hur utvecklar ett arkitekt- och konsultföretag sin arbetsprocess? Genom att prova den på sig själv och bli sin egen försökskanin. MERs kontor ligger i Münchenbryggeriet vid Söder Mälarstrand i Stockholm, en anrik fabriksmiljö som lockar många kreativa företag.

-  Här har vi bott i flera år och stortrivs, säger vd Cecilia Bejdén. Men det kliade i fingrarna på alla hennes medarbetare, som utformar kontor och utvecklar arbetssätt åt andra företag. Det var dags att förnya det egna kontoret. Självklart skulle förändringen ge plats för experimentlusta. Men oavsett det, skulle arbetet följa samma process som strukturerar alla MERs större projekt. Allt för att kunna testa, och utveckla, vår egen produkt.

Förstudien sätter målet

Projektets första steg är en förstudie som analyserar hur lokalen ska fungera och vilket arbetssätt arkitekturen ska utformas för. MER har sedan länge varit ett aktivitetsbaserat kontor, men nu gavs tillfälle att höja nivån på arkitektur och arbetssätt. Vi kunde testa sig fram till ännu bättre lösningar för sociala och kreativa respektive ostörda arbetsplatser.

- I takt med att allt mer jobb blivit digitalt har vi färre fysiska ritningar och modeller i lokalerna, men vi vill fortfarande att kollegorna ska se och diskutera varandras projekt. Det vi skapar måste få synas, säger Cecilia. Det ska naturligtvis även besökare märka, vårt kontor är vårt varumärke. Hur vi skapar en varumärkesbyggande arkitektur och utvecklar kontorets arbetssätt är en fråga som alltid lyfts tidigt i projekten. Svaren handlar i lika hög grad om en stimulerande arbetsmiljö, som om konceptuell design.

VBK web artikelserie 1- Första steget till MERs kontorslab.

Förhandla hyreskontraktet

- Bästa tillfället att förändra sitt kontor är när kontraktet ska omförhandlas, när man kan välja att stanna kvar och förändra eller flytta till något nytt. Då har man alla möjligheter att påverka både layout och standard på sitt kontor, säger Cecilia.

Vi valde att stanna i Münchenbryggeriet hos AFA Fastigheter och ta projektet vidare i vår process, till konceptsteget. Projektet fick ett arbetsnamn. För MERs behov skulle vi skapa ”världens bästa kontor”.