Konsten ger liv åt arbetsplatsen

— ”Bästa konstsamlingen bland stadens arbetsplatser”. Konsten ger liv åt arbetsplatsen och nya lokaler kräver ny konst, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm Konst som ansvarar för att Kulturförvaltningen får det bästa av samtida svensk konst.

Ny samtida samling

- Kulturförvaltningen ska utstråla vitalitet och visa att man följer sin tid, så det är extremt viktigt att ha samtida konst här, förklarar Mårten Castenfors som haft en mycket aktiv roll i projektet. Bland ca 50 bilder, textiler och skulpturer finns kända konstnärer som Helena Blomqvist, Karin Mamma Andersson och Jockum Nordström.
- Kulturförvaltningen har en väldigt fin konstsamling i Rinkeby, den bästa som Stockholm Konst har på en arbetsplats just nu, säger Mårten.

Ett med arkitekturen

För de ansvariga arkitekterna på MER var det redan från start klart att vi skulle skapa förutsättningar för att integrera en betydande mängd konst i arkitekturen. Konsten har prioriterats och fått en klart framskjuten placering framför whiteboards och annat som hängs på väggar. Belysta sideboards ger plats för skulpturer.

De bästa platserna är i fonden av gångstråken. När du förflyttar sig mellan olika arbetsrum rör du dig alltid mot konstverken.

 

Eva Björkstrand- På tur
Helene Billgren (f. 1952).
Målningen ‘På tur’ uppmanar till en stunds verklighetsflykt; en tur ut i Guds fria natur.

 

 

Ringborgs fotografi Echo har en finstämd och dubbeltydig natur som passar i en tyst arbetsmiljö.
Lovisa Ringborgs (f. 1979)
Ringborgs fotografi Echo har en finstämd och dubbeltydig natur som passar i en tyst arbetsmiljö.

 

 

 

 

Rör upp känslor

Mårten Carstenfors tycker att intresset för konst på arbetsplatser har ökat. Han har mycket åsikter om arkitektur, om inredning och naturligtvis om konst.

- Jag tycker att både inredning och konst ska ha en kvalitet som inte blir daterad efter några år. Vad gäller konsten är det viktigaste att den väcker känslor och åsikter. Annars blir det tråkigt.

Hans råd till konstintresserade företag är att skaffa kunskap för att köpa rätt konst till arbetsplatsen. Anlita proffs som hjälper till hitta hållbara verk.

Roger Andersson (f. 1966)
En bred konstnär som i tusch nogsamt och vackert hyllat något som kan liknas vid en tistel i verket Beelzebub – Envy.

Sonja Larsson
Sonja Larsson (f. 1955)
Målning på plexiglas, en introduktion till de mönster Larsson tagit fram för Liljevalchs.

Konstens värde

- Den som är smart väljer konst som är lite krävande – konsten kan bli en snackis som öppnar upp konversationer och bidrar till en bra möteskultur. Med rådgivare som hittar bra, yngre verk går det att hålla nere kostnaden för konsten. Rätt investering kan ju faktiskt bli en vinst med tiden, påpekar Mårten Castenfors. Som bieffekt förstås. – Värdet av ett schysst gestaltat kontor överstiger kostnaden.

kulturförvaltningen-084
Linda Karlsson (f. 1976)
Skulpturen Petra är en del av Linda Karlssons grupp The Rainbow Rescue Team i keramik, lackfärg och lösögonfransar.