Studieresa Amsterdam

— Få städer är så nära förknippade med konstuttryck, atmosfär och arkitektur som Amsterdam, och staden har länge legat i framkant vad det gäller utformning av både kontor och offentliga miljöer. Därför valde vi att förlägga årets studieresa till Nederländernas största stad. Läs om våra studiebesök här.

Tuinstadhuis

Byggnaden – som ritades av arkitekterna Jan Lucas och Henk Niemeije – omgärdas av shoppingstråk och har tidigare tjänstgjort som högkvarter för fackföreningsrörelsen. Idag fungerar fastigheten som stadsdelsförvaltning för västra Amsterdam. I entréplan återfinns publika utrymmen som restaurang, bibliotek och sammanträdesrum, medan övriga våningsplan används som arbetsplatser för stadsdelsförvaltningens tjänstemän.

X:et som symboliserar Amsterdam är genomgående närvarande som grafiskt element.

 

#merontour

Hollandse Niuewe

I utkanen av Amsterdam ligger Hollandse Niuewe, ett arkitektkontor som under de senaste åren varit inblandad i några av de mest omtalade kontorsprojekten i Europa, däribland Greenpeace huvudkontor.

#merontour
#merontour

Greenpeace HQ

Ett stenkast från Hollandse Niuewe ligger Greenpeace huvudkontor. Organisationens identitet är tydligt speglad i lokalens invändiga utformning som till stor del utgörs av återvunnet material. Konferensrummen är byggda av rester från de gummibåtar som använts genom åren.

#merontour

Recycling

Bordsskivan i caféborden i kontorslandskapet är gjord av återvunna solceller. Även väggarna är av återvunnet material. Ytskikten består av pappersspray som gjorts från Greenpeace eget dokumentarkiv.

#merontour

NDSM Media Warf

NDSM Media Warf fungerade, som namnet antyder, ursprungligen som varv och var under början av 1900-talet ett av Europas största varv. Efter att verksamheten lagts ner stod byggnaden länge övergiven, men under 90-talet började lokalen användas som studio av konstnärer. Idag har hyrorna höjts dramatiskt, men är fortfarande hem åt många kreativa företag och startups. Den postapokalyptiska atmosfären bibehålls av de gator och gränder som löper mellan de baracker som fungerar som kontorslokaler.

#merontour
#merontour
#merontour

Spaces Herengracht

Spaces vision är att skapa ett kontor för små och medelstora nystartade företag. Ett medlemskap hos Spaces ger tillgång till tillfälliga kontorslokaler i ett flertal städer runt om i världen. Arkiteken Sevil Peach har skapat en hemtrevlig miljö för att främja samverkan och korsbefruktning mellan olika hyresgäster.

#merontour
#merontour

Spring House

Springhouse är en mötesplats och plattform för innovatörer och organisationer som inte räds att experimentera och arbeta på nya sätt samt delar en önskan om ett socialt hållbart samhälle. I huset kan de arbeta tillsammans eller var för sig, dela med sig av sina idéer och nå en större publik än vad de annars skulle ha möjlighet till.

#merontour
#merontour

Restaurangen i entréplan, som man satsat väldigt mycket på, servar både besökare och hyresgäster. På plan två finns bibliotek och arbetsplatser. Här finns också mötesrum där större grupper kan äta middag. På tredje våningen finns flexibla arbetsplatser för koncentrerat arbete. På fjärde våningen ligger ett ljust stort rum med öppen planlösning. Rummet är en lekfull plats med möjlighet för filmvisning. Högst upp i huset finns ett gästrum från vilket man har utsikt över staden, hamnen och vattnet.

Under fyra dagar upplevde vi en variation av inspirerande platser och besökte även museer, restauranger och många av stadens butiker.

Se fler bilder på instagram.

#merontour
#merontour
#merontour
#merontour