MER Arkitekter äntrar finska marknaden

MER Arkitekter inleder det nya året med att bredda till en helt ny marknad. Nu satsar man på grannlandet – och först ut är ett stort uppdrag tillsammans med investeringsbolaget Altaal. MER Arkitekter går in som långsiktig strategisk partner samt inredningsarkitekt vid utveckling av ett antal hybrider av co-working space och traditionella kontor i Helsingfors.

– Vi på MER Arkitekter inspireras dagligen av den finska arkitekturtraditionen och innovationsandan. Vi ser den finska marknaden som en del av vår framtid och satsar nu ordentligt på vårt grannland. Mycket bubblar där, varav det här projektet med Altaal är ett mycket gott exempel på, säger MER Arkitekters vd Niklas Larsén.

Altaal investerar i fastigheter i hela Norden och startade förra året upp ett nytt omfattande projekt – att skapa ett nav av gröna kontorsbyggnader i Helsingfors kontorshubbar vilka ska innehålla hybrider av co-working space och traditionella kontor. Nu har MER Arkitekter fått förtroendet att både utveckla strategi kring och utforma inomhusmiljöerna i Altaals nya satsning för att locka multinationella hyresgäster. Initialt innefattar projektet 50 000 kvadratmeter, men under 2022–2023 ska man utvidga till totalt nio hubbar och då nå över 250 000 kvadratmeter. Lokalerna ska rymma mötesrum, restauranger, samlingsplatser, gym och (självklart) bastur. En del av projektet innefattar att byggnaderna ska uppdateras för att bli miljöcertifierade enligt internationella standarder, vilket går i linje med arkitektkontorets fokus på återbruk och hållbarhet.

– Vi är väldigt glada över att få ett så, på flera sätt, omfattande uppdrag. Det är stora lokaler, många kvadratmeter, strategiska vägval och Altaal har rätt vision för framtiden! Vi ser fram emot samarbetet med Altaal som startat på bästa möjliga sätt. Vi är stolta över att få arbeta med ett företag som sätter hyresgästen i första hand och som verkligen har förstått att det är design, service och hållbarhet som gäller när man skapar framtidens arbetsplats, fortsätter Niklas Larsén.

–  Vi är relationsdrivna i allt vi gör och sätter ett stort värde på MER Arkitekter som under Niklas ledning bevisat sig kunna vara kreativa med en kommersiellt gångbar ansats. Vi tror på kontorets centrala roll men ser samtidigt att det kommer finnas vinnare och förlorare. Med denna satsning rustar vi för att bygga ett nytänkande kontorsbolag där samtliga fastigheter är gröna med design och service nära till hands, säger Altaals medgrundare Henrik Schmidt.