Är MER Arkitekter som en perfekt sockerkakssmet?

Niklas och Venke pratar om sitt delade vd-skap i Proleadpodden.

Vd-duon Venke Osnes och Niklas Larsén slår till igen! Den här gången hos affärspsykologen Jan Blomström i Proleadpodden – en del av Prolead Academy, ett kunskaperscenter för ledarskap och arbetsliv. Hit bjuder Jan Blomström in ledare och experter som han är lite extra nyfiken på. Om vi är glada och stolta över inbjudan? Ja, självklart!

Det har gått ungefär fyra månader sedan Venke och Niklas klev in som MER Arkitekters nya vd-duo, och det är säkert inte bara Jan som undrar hur det går. Men lugn bara lugn, det pratas självklart en hel del om just det. Utöver det pratar de om olikheter och likheter i deras ledarroller, förväntningar på deras ledarskap och det bjuds även på ett tvättäkta Niklas Larsén-nervösskratt!

  • Vi har en lite mindre ledningsgrupp nu, och sen har vi infört något som vi kallar forum, som är att vi en gång i månaden diskuterar en fråga med hela gänget. Annars blir det lätt ”varför gör vi inte så här” eller ”vi borde göra så här”, berättar Venke Osnes om deras nya arbetssätt i Proleadpodden.

Ingen kan ha undgått att Venke och Niklas är olika som personer, vilket självklart speglar deras ledarroller i den berömda vd-duon. Vilka trivs under Niklas ledarskap? Och vilka trivs under Venkes? Svaret inleds med ett nervöst skratt och ett skämt, innan Niklas fortsätter:

  • Jag tror att jag har varit den som stått för framåtandan, och det gillar nog det flesta. Det finns absolut några som inte gör det och verkligen tycker att man borde göra som man alltid gjort. Hade jag varit själv, så hade många varit ganska rädda och tänkte ”nu kommer vi bara att springa framåt, utan att hitta tillbaka”.

Jan Blomström sätter ord på Niklas tankar när han jämför ledarskap med en sockerkaka. För att få en perfekt sockerkaka krävs inte bara en perfekt smet, utan även en form. Strukturen är alltså minst lika viktigt som kreativiteten, men om formen är för liten, då räcker inte sockerkakan till hela sällskapet.

Vi förstår att ni inte knappt kan bärga er till att få reda på vem som egentligen är den perfekta smeten och vem som är den alldeles lagom stora formen. In och lyssna på avsnittet här!