Hem ljuva hem

Fem tips på hur du skapar en hållbar arbetsmiljö i hemmet

Digitala lösningar gör i många avseendet hemmakontoret till ett realistiskt alternativ till den ordinarie arbetsplatsen.  Men hur säkerställer man att arbetsmiljön hemma är lika bra som på kontoret? Här är fem tips på hur du optimerar din arbetsmiljö när du jobbar hemifrån.

Var aktivitetsbaserad
Undvik att sitta på samma plats en hel dag. Försök istället att jobba så aktivitetsbaserat du bara kan och variera din arbetsplats så mycket det går. Även om du inte bor så stort finns det fler alternativ än du tror – köksbordet, soffan eller en hög skänk kan också fungera som arbetsplats. När du byter arbetsplats får du också en naturlig paus.

Stå upp
Om du inte har ett ståbord – bygg på höjden med vad som finns hemma för att komma upp i rätt höjd. En strykbräda fungerar också bra som ett höj- och sänkbart bord. Om du har en laptop kan du ställa den i ögonhöjd och komplettera med ett separat tangentbord för att avlasta nacken.

Socialisera mera
Sociala interaktioner, informella kontakter och idéutbyte är något som inte kommer lika naturligt vid hemarbete. Boka regelbundna fikatider och använd kommunikationsverktyg som Teams, Skype, Zoom och Hangouts och till att ta en kaffepaus tillsammans.

Walk and talk
När du har möte som inte kräver delning/visning av skärm – boka ett “walk-and-talk”-möte och ta en promenad samtidigt som du pratar med dina kollegor.

Tänd och släck
Ljus påverkar trivsel, välmående och kreativitet. Försök ha en varierad ljusmiljö och flera olika ljuskällor. Att ha en datorskärm som enda ljuskälla kan fungera i kortare perioder men gör dig trött i längden.