Kontoret spelar huvudrollen inför comebacken

En undersökning från Kantar Sifo, i uppdrag av MER Arkitekter, visar att kontoret är avgörande inför comebacken till kontoren. 4 av 10 tror att arbetsgivaren kan ha svårt att anpassa kontorsmiljön efter nya behov – samtidigt uppger många att de skulle bli mer motiverade av ett bättre utformat kontor.

Det är mycket tydligt att just kontoret står i fokus kring återkomsten, och är en reell faktor för motivation, arbetssätt och i slutändan – att behålla talanger och få anställda att må bra, säger Niklas Larsén som är vd på MER Arkitekter som står bakom undersökningen.

I undersökningen från Kantar Sifo har vi frågat svenska kontorsarbetare och tjänstemän om deras inställning till att restriktionerna nu slopas den 29 september och många organisationer då välkomnar sina kollegor tillbaka till kontoret på hel- eller deltid.

 

På frågan “Vad skulle göra dig (ännu) mer motiverad att arbeta från kontoret?” gavs öppna svar. Omkring 46 procent valde att svara ingenting eller att inte svara alls på frågan. Men av övriga respondenter (595 personer) uppgav 27 procent att de skulle bli mer motiverade av ett bättre utformat kontor. Bara 2 procent uppger att högre lön skulle motivera mer, och 1 procent uppger att de skulle bli mer motiverade om de fick ta med sig sin hund.
– Som arkitektkontor med expertis inom kontor hoppas vi att detta leder till att fler nu äntligen kan se kontorsmiljön som ett affärskritiskt verktyg, som betyder mer än att inhysa folk eller att ha ett coolt fikarum. Organisationer och ledare måste nu skapa motiverande miljöer där människor vill och framför allt kan jobba efter de nya förhållandena, säger Venke Osnes som är vd på MER Arkitekter.

 

Utdrag från undersökningen:

  • 4 av 10 (38%) anger att arbetsgivaren kan ha svårt att anpassa kontorsmiljön efter nya behov
  • Var tredje person mellan 35 och 49 år (34%) tror att arbetsgivarna kommer ha svårt att skapa motivation för att de ska komma in till kontoret
  • 4 av 10 18–34-åringar (42%) tror att arbetsgivarna kommer ha svårigheter att anpassa kontorsmiljön framöver.
  • Äldre har större tillförsikt än yngre inför kontorsåtergången
  • 2 av 10 unga (19%) har lågt förtroende till att arbetsgivaren löser återgången på ett bra sätt.
  • På frågan “Vad skulle göra dig (ännu) mer motiverad att arbeta från kontoret?” gavs öppna svar. Omkring 46% valde att inte svara alls på frågan men av övriga respondenter (595 personer) uppgav 27% att de skulle bli mer motiverade av ett bättre utformat kontor. Bara 1% uppger att de skulle bli mer motiverade om de fick ta med sig sin hund.

 

Topplista: Vad skulle göra dig (ännu) mer motiverad att arbeta från kontoret?

27%               ett bättre utformat kontor

19%               jag är redan fullt motiverad

12%               mer tid med kollegor, fler kollegor på plats, sociala aktiviteter
11%               närmre till kontoret, slippa pendla, gratis kollektivtrafik, betald restid

11%               möjlighet att variera mellan kontor och hemmakontor
6%                 andra arbetsuppgifter, mer stöd, bättre ledarskap

4%                 mat och dryck: bättre kaffe, gratis frukost, godare fika, etc.
2%                 högre lön
1%                 flexiblare arbetstider
1%                 kortare arbetsdagar

 

Om undersökningen:

Metod: Enkätundersökning i Kantar Publics onlinepanel – Sifopanelen. En slumpmässigt rekryterad riksrepresentativ panel.

Fältperiod: 13-20 september 2021

Målgrupp: Allmänheten 18-65, som jobbar på kontor, men som helt eller delvis jobbat hemifrån under pandemin

Antal respondenter: 2557, varav 1102 som jobbar vanligtvis inom kontorsmiljö OCH har helt eller delvis jobbat hemma under pandemin.

Öppna svar: Fanns för frågan “Vad skulle göra dig (ännu) mer motiverad att arbeta från kontoret?”. Dessa svar är kategoriserade efter ämnesområde.

 

Läs mer om våra kontorsprojekt här!

Är du nyfiken på hur vi kan hjälpa er att utveckla er kontorsmiljö kontakta oss på info@mer.se eller ring 0765257922