MER Story / Intervju med Henrik Byström, Microsoft

Kontoret som plattform för företagskultur, arbetssätt och utveckling.

Efter 28 år i Akalla har Microsoft Sverige fått ett nytt hem i den nybyggda fastigheten Urban Escape på Regeringsgatan i centrala Stockholm. Vi frågar Henrik Byström, affärsområdeschef och ansvarig för Microsoft Modern Workplace, hur kontoret fungerar som plattform för Microsofts företagskultur, arbetssätt och fortsatta utveckling.

 

Hur beskriver du Microsofts nya kontor med fem ord?

Öppet, Inspirerande, Samarbetsutvecklande, Harmoniskt, Genomtänkt

 

Vilka är de stora skillnaderna mellan det gamla och det nya kontoret.

Den största skillnaden är att vi nu har 75 procent dedikerad yta för internt + externt samarbete där vi bjuder in våra kunder och partners att utveckla sina verksamheter i samarbete med oss. En annan stor skillnad är att alla sitter på samma våningsplan, vilket underlättar för interaktion mellan människor. Sist men inte minst, så håller vi nu till mitt i stan, vilket har stor påverkan på vårt hållbarhetsarbete samtidigt som det underlättar vårt externa samarbete genom att vi bland annat kommer närmre den starka innovationsscen som växt fram i centrala Stockholm.

 

Vad är målet med det nya kontoret ur ett verksamhetsperspektiv och vad vill ni uppnå?

Vi vill skapa ett nav för samarbete där våra medarbetare får de bästa förutsättningarna att hjälpa våra kunder och partners att förverkliga nya möjligheter. En plats där det är lika naturligt för våra kunder och partners att vara som för oss själva när de skall utveckla sina verksamheter.

 

Ser ni redan nu några effekter på verksamheten sedan flytten?

Intresset för vår flytt och för att komma och besöka oss har varit överväldigande. Vi har verkligen taget ett stort kliv mot att etablera det samarbetsnav som vi planerade för och vi har fortfarande massvis med jobb kvar att göra.

 

Vilken roll spelar kontoret för Microsofts varumärke och företagskultur?

Att intresset ökar för att ta del av våra erfarenheter och för att komma till oss och verksamhetsutveckla är såklart stärkande för både vårt varumärke och vår kultur. Vi som medarbetare blir stolta och glada för att ha ett verktyg, i vårt kontor, som skapar nya möjligheter för oss att möta våra kunders och partners behov.

 

Ni pratar mycket om DNA, Det nya arbetslivet. Kan du beskriva vad DNA innebär?

DNA – Det Nya Arbetslivet sammanfattar vårt sätt att se på arbete. Inte som en plats man går till utan något man gör och som måste göras med eftertanke där vi skapar en balans mellan tekniska förutsättningar, fysisk lokal, men framförallt utgår vi från människors behov. Vi behöver ständigt lära och reflektera för att kontinuerligt utveckla alla delarna. Det är inte ett projekt utan en kontinuerlig process.

 

Du är ute och föreläser mycket om DNA. Hur tas DNA emot av medarbetare och på marknaden?

Vi skapade Det Nya Arbetslivet-konceptet redan 2012 som ett koncept som skulle vara naturligt för oss alla på Microsoft, något som skulle finnas i just i vårt DNA. Det blev en bra akronym. Sedan dess har vi dragit massvis med lärdomar och träffat hundratusentals människor som vi har delat våra erfarenheter med, men också lärt oss mycket ifrån. Samtal som har varit mycket uppskattade både av oss och andra.

 

Hur tror du att framtidens arbetsplats kommer att se ut?

Under den pågående Corona-krisen har vi insett att vårt koncept står starkare än någonsin. Det har verkligen blivit tydligt att arbete kan göras på distans, men också hur viktigt kontoret är som socialt nav. Vi har väl aldrig saknat kontoret så mycket som nu. Vi kommer dock att komma tillbaka till ett nytt läge, där distansarbete kommer att vara ett naturligt inslag och vi värderar när kontoret är den bästa platsen att arbeta från. Precis vad Det Nya Arbetslivet handlar om. Arbeta från den plats som passar bäst för de arbetsuppgifter som du skall göra.

 

Microsoft finns ju över hela världen, men var känner du att du själv arbetar bäst?

För mig är det friheten att välja som är nyckeln. Att kunna sitta hemma, på resa eller ett café när det passar, men jag älskar också att vara på vårt kontor. Det är en fantastisk plats för både inspiration, kreativitet och social samverkan, men där man också kan gå undan och koncentrera sig. Kort sagt, jag arbetar bäst på den plats jag väljer. Det gäller bara att välja rätt!

 

Har du något bra lifehack?

Gå till jobbet även om du är hemma. Klä dig som du gör på kontoret, rigga en speciell arbetsplats eller på annat sätt mentalt markera att nu är det jobb-dags. Glöm inte heller att ta micro-pauser för att vila mellan arbetsaktiviteterna.

Jag använder också tjänsten My Analytics i Office 365 för att skapa utrymme för reflektion och inte bara rusa fram i arbetslivet. På så sätt får inspiration kring var jag lägger min tid, så att jag lägger den på rätt saker och inte minst säkerställa att jag får utrymme för träning och egentid.