RES MED MER: Inspireras av vår friskvårdssatsning för ökad allmänbildning och teamkänsla.

Med en insikt om att våra kollegor får mycket energi av resor sydde Lisa Bruch, kreativt ansvarig hos oss på MER Arkitekter, på eget bevåg ihop friskvårdssatsningen Res med MER. Varje vecka sammanställs hur många steg alla kollegor har gått och hur lång sträcka dessa motsvarar. Utifrån den destination man landar på görs sedan en inspirationsföreläsning om just det resmålet.

Det var under pandemins första månader som Lisa insåg att hon rörde sig betydligt mindre än tidigare, 3 000 steg mindre om dagen för att vara exakt.

– Jag anade att jag inte var den enda som rörde på mig mindre än tidigare. Så jag tänkte att om jag lyckas få igång mig själv så kanske jag även kan inspirera andra på jobbet att göra detsamma? Och så föddes Res med MER. Många av mina kollegor hämtar energi och inspiration från resor och mitt i pandemin tänkte jag att det kunde vara kul att kombinera allt det här i form av Res med MER, fast digitalt. Mitt mål var att fler kollegor skulle gå ut för att få dagsljus och en skärmpaus, säger Lisa Bruch.

För att lyckas med detta behövdes inspiration, och den fann de flesta kollegor i form av resor, designmässor och studiebesök som nu inte kunde göras på grund av pandemin. För att få ihop motion och resor valdes destinationer ut genom antalet samlade steg som tagits under veckan som gått. Under veckovisa inspirationsluncher lyftes sedan sevärdheter, personer, arkitektur, fenomen och trender för arbetsgruppen som består av arkitekter, arbetsplatsstrateger, projektledare, visualiserare och VR-utvecklare.

– Vi älskar Res med MER och är så tacksamma för initiativet av Lisa! Jag tror det har fungerat så bra eftersom vi alla är nyfikna personer. Det har lagats recept från Israel och gjorts påskägg inspirerade av Krakow! Inspirationsluncherna har också, utöver att få oss motiverade att komma ut, blivit ett sätt att lära känna varandra ännu mer, som jag och många andra verkligen uppskattar, berättar vår vd Niklas Larsén.

Sedan satsningen startades i början av året har vi på MER Arkitekter tagit 12 763 600 steg, vilket motsvarar omkring 8 753 mil. Från starten vid Münchenbryggeriet har man nu besökt Helsingfors, Sankt Petersburg, Kaunas, Krakow, Aten, Istanbul, Ankara, Cypern, Jerusalem, Irak, Iran och nu senast Turkmenistan.

Så gör du ditt eget Res med MER:

  • Samla ihop ett gäng kollegor som är sugna på upplägget
  • Starta ett konto på Worldwalking.org och be deltagarna registrerar sina steg där
  • Räkna ut hur lång distans som har gåtts varje vecka eller månad
  • Utefter det välj sedan destination och gör research i form av korta filmklipp
  • Inspirationslunchmöten på 45 minuter hålls där filmer blandas med diskussioner

Det här kan en inspirationslunch innehålla (Sankt Petersburg):

  • Drönarfilm Sankt Petersburg på vintern
  • Hur ett Fabergéägg blir till
  • Operett om det nya moderna boendet och arkitekturen, från 1962
  • Modern Arkitektur, Lakhta Center, Europas högsta byggnad. Färdigställdes helt 2020
  • Påfågelklockan på Hermitage museum, en fungerande automoton från 1770