Kulturförvaltningen

Bara väggarna är kvar.

Projektbeskrivning

En gång ett hyreshus i 1960-talets miljonprojekt. Nu kontor med plats för ny konst, ny kulturverkstad och nya arbetsformer. I Rinkeby har 120 kulturtjänstemän fått en modern, aktivitetsbaserad arbetsplats. Stockholms kulturförvaltning gjorde gemensam sak med Familjebostäder och flyttade ihop i Rinkeby utanför Stockholm. De två organisationerna har varsin del i huset och delar reception, mötesrum och bistro med varandra.

MER har tillsammans med systerföretaget ETTELVA anpassat lokalerna för nya verksamheter och kontoret är helt aktivitetsbaserat. Genom lokalerna löper ett öppet gångstråk med fri sikt, där färgstarka passager markerar att man förflyttat sig mellan olika aktivitetszoner. Arbetsytorna går däremot i en varm, neutral färgton som framhäver kontorets många verk av samtida konstnärer. I gångstråkens slut är fonderna reserverade för större konstverk, som drar till sig blicken när du går genom lokalen.

Nytt och renoverat

Många möbler är formgivna och tillverkade specifikt för projektet. Ett exempel är de personliga skåpen, där varje medarbetare har plats för utsmyckning som fästs med ett par enkla gummisnoddar. I valet av arbetsbord resonerade Kulturförvaltningen tvärtom; det mest hållbara alternativet var att flytta med sina befintliga bord. Med nya bordsskivor restaurerades de till toppkvalitet. En av projektets utmaningar var att förankra en positiv förändring för personalen som flyttade från olika lokaler i city. Mycket blev nytt på en gång: resväg, kollegor, arbetssätt, med mera. Här använde vi den process MER utvecklat, som låter personalen påverka och bli delaktig i flytten och utformningen av arbetsplatsen.

Gemensam takvåning

En annan utmaning var att förena identiteten hos två organisationer i delade utrymmen. En lyckad samverkan börjar redan i entrén, följer det nya gemensamma trapphuset ända upp till 4:e våningen där du finner den gemensamma matsalen och två stora konferensrum. Och takterrassen förstås, med utsikt över det moderniserade Rinkebystråket.

Fakta
  • Uppdrag: Att i samarbete med ETTELVA utforma aktivitetsbaserade kontor åt Kulturförvaltningen och Familjebostäders lokalkontor.
  • Tjänster: Change Mangement, Arkitektur, Flytt, Inköp, Projektledning
  • Medarbetare: Kulturförvaltningen 120,
    Familjebostäder 40
  • Adress: Askebykroken 13, Rinkeby
Kontakt

MER /
Söder Mälarstrand 41, 118 Stockholm
tel: 08-658 79 00
info@mer.se