Uppsalahem

Ny dynamik i gammal fabrik

Projektbeskrivning

Inspirerade av folkhemmets påverkan på samhällets utveckling inom arkitektur samt visionen att skapa möjligheter och en plats för alla, är Uppsalahems nya kontor utformat för att vara inkluderande och öppna upp för utveckling och gemenskap. Konceptet inspireras av Uppsalahems historia och är inbjudande och rogivande i materialval och formuttryck. Tidlösa kulörer tagna från årtionden längs med vägen har fått en modern tappning och med lekfullhet skapas en dynamisk arbetsmiljö.  

MER har i projektet givit extra stöd i den förändringsresa som Uppsalahem genomgår både inom arbetssätt och organisation. Bland annat genom förändringsledning, planläggning i förändringsprocessen samt vägledning till ledning och chefer vars ansvarsområden berörs av de nya förutsättningarna. Vårt huvudfokus har genom hela projektet varit att ge de bästa förutsättningarna för ett lyckat framtida arbetssätt i det nya kontorsutförandet.  

I valet av möbler har stor vikt lagts på hållbarhet och återanvändning av befintliga möbler. I det nya kontoret är 26% av möblerna återbrukade, varav 10% rekonditionerade. På detta sätt har vi lyckats spara 19% av vad det skulle kostat att köpa allt nytt. För oss är den stora vinsten vad vi sparat för miljön, nämligen 18 804 kg CO:e och hela 4 831 kg avfall.  

Fakta
  • Uppdrag: Sammanfoga tre tidigare kontor till en stor aktivitetsbaserad arbetsplats i en av Uppsalas mest kulturhistoriskt intressanta byggnader – Cykelfabriken.
  • Ledord: Hållbarhet, Dynamik, Gemenskap
  • Tjänster: Arkitektur, Inköp, Förändringsledning
  • Fotograf: Emil Fagander
Kontakt
MER  Arkitekter

Söder Mälarstrand 41, 118 25 Stockholm
tel: 08-658 79 00
info@mer.se